Predavatelj Ekonomije na Erasmus+ strokovnem usposabljanju na Univerzi Cadi Ayyad v Marakešu, Maroko

Predavatelj Višje strokovne šole Academia Maribor dr. Dušan Mežnar, ki v sklopu modulov študijskega programa Ekonomist predava pri predmetih Prodaja, Nabava ter Mednarodno poslovanje, se je med 15. in 23. septembrom v okviru Erasmus+ udeležil strokovnega usposabljanja na Univerzi Cadi Ayyad v prestolnici Maroka, Marakešu.


Cadi Ayyad Univerza, znana tudi kot UCA, je eden najpomembnejših akademskih in raziskovalnih centrov v Maroku. S svojo bogato zgodovino, širokim spektrom študijskih programov in močno osredotočenostjo na raziskovanje, se je univerza uveljavila kot prestižna izobraževalna ustanova, ki privablja študente iz vseh koncev države in tujine. Nahaja se v živahnem in zgodovinsko bogatem mestu Marakeš, kar univerzi daje edinstven kulturni in geografski kontekst.

Cadi Ayyad Univerza je znana po raznolikih programih, ki vključujejo vse od temeljnih znanosti, kot so fizika, kemija, in biologija, do naprednih inženirskih programov, informacijskih tehnologij in medicinskih ved. Z več kot 140.000 študenti in široko mrežo kampusov po celotni regiji Marrakesh-Safi, univerza vsako leto proizvede generacije diplomantov, ki prispevajo k razvoju maroške družbe in gospodarstva.

 

 

V okviru obiska se je predavatelj dr. Mežnar srečal s predstavniki mednarodne pisarne z direktorjem mednarodnih projektov g. Elafigh Brahim-om ter direktorjem pisarne za mednarodno sodelovanje g.Hicham Hakim-om ter jima je predstavil VSŠ Academio, izobraževalne programe, njene potenciale ter možnosti sodelovanja. Med svojim obiskom se je dr. Mežnar imel tudi priložnost srečati s študenti prava ter ekonomije in jim predstaviti Academio, študijske programe ter način študija.

Eden od ključnih stebrov uspeha UCA je njen poudarek na raziskavah. Univerza gosti več znanstvenih inštitutov in raziskovalnih centrov, ki so dejavni na področjih, kot so biotehnologija, energetika, ekosistemi in trajnostni razvoj. Številni raziskovalci iz UCA sodelujejo v mednarodnih projektih, kar krepi globalno prepoznavnost in ugled univerze.

V zadnjih desetletjih je UCA utrdila številne partnerstva z univerzami in raziskovalnimi inštituti po svetu. Ta sodelovanja študentom in raziskovalcem omogočajo dostop do mednarodnih priložnosti za študij, raziskovanje in izmenjavo znanja. Univerza redno sodeluje v programih, kot je Erasmus+, ki študentom omogoča, da del svojega izobraževanja preživijo v tujini in se vrnejo z novimi izkušnjami in znanjem. 

 

 

UCA ima več kampusov, od katerih je glavni v Marakešu, kjer se nahajajo najpomembnejše fakultete in raziskovalni centri. Kampusi so sodobno opremljeni, študentom pa nudijo vrsto podpornih storitev, kot so knjižnice, raziskovalne laboratorije, študentske domove in rekreacijske objekte. Marakeš kot mesto ponuja bogato kulturno življenje, od zgodovinskih spomenikov, živahnih tržnic do številnih kulturnih dogodkov, ki študentom omogočajo, da se potopijo v lokalno kulturo.

Kljub svoji veliki rasti in uspehu se Cadi Ayyad Univerza sooča z izzivi, kot so povečevanje števila študentov, potreba po večjem financiranju za raziskave in izboljšanje infrastrukture. Vendar pa ostaja osredotočena na svojo vizijo – postati še močnejši regionalni in globalni igralec na področju visokega šolstva in raziskav.

 

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X