Priložnosti za zaposlovanje migrantov iz Ukrajine v Sloveniji

Komercialist

Študent: Mariana Soldatenko

Mariana Soldatenko je diplomantka Višje strokovne šole Academia Maribor, program Ekonomist - modul Tehnični komercialist. Svoje diplomsko delo je zagovarjala septembra 2024.

PDF

Diplomsko delo Mariana Soldatenko

V diplomskem delu smo proučevali stanje na področju zagotavljanja osnovnih človekovih pravic beguncev iz Ukrajine, s čimer so se po letu 2022 soočale države članice Evropske unije, ko se je začela vojna v Ukrajini.

Podrobneje smo proučevali ovire in težave, s katerimi se soočajo begunci, hkrati pa primerjali in opredelili tudi možnosti in priložnosti zaposlovanja beguncev iz Ukrajine v Sloveniji in na Poljskem.

Dejstvo je, da sta zaposlitev in delo dva ključna vidika, kako učinkovita je integracija beguncev v družbo. Zato je izredno pomembno poznati vzroke, kadar brezposelnosti med begunci dalj časa ni možno zmanjšati. Zaradi negotovega položaja, ki ga imajo begunci na področju poznavanja prava in socialnega varstva, so pogosto izpostavljeni izkoriščanju in diskriminaciji.

Če temu dodamo še težje razumevanje jezika in težje sporazumevanje, je jasno, da imajo bistveno manjše možnosti za zaposlitev kot ostali državljani.

V prvem delu diplomskega dela smo predstavili teoretične osnove pravic beguncev, politični okvir geopolitičnega stanja ter primerjali razmere na trgu dela v Sloveniji in na Poljskem. Zastavili smo si štiri hipoteze, ki smo jih poleg proučitve literature skušali potrdili s pomočjo analize anketnega vprašalnika.

Tako po opravljeni študiji literature kot tudi na podlagi opravljenih anket smo v diplomskem delu potrdili, da je največja in najdlje trajajoča ovira pri zaposlovanju beguncev jezik države gostiteljice. To ne velja le za Slovenijo, ampak na splošno za begunce v vseh državah.

Na podlagi izsledkov ankete smo v zaključku podali konstruktivne predloge za izboljšanje možnosti zaposlovanja beguncev v Sloveniji predvsem v luči pridobivanja zadostnega obsega znanja slovenskega jezika, možnost dokvalifikacij, spremembe miselnosti med državljani države gostiteljice, da ne prihaja do diskriminacij.

Begunci si dela želijo, delo pomeni zagotavljanje osnovne eksistence posameznika, predvsem pa je delo povezano z osebno samopodobo, identiteto in dostojanstvom. Pomembno je, da se beguncem omogoči enake možnosti in to ne le na papirju, temveč v realnosti.


 

Diplomsko delo Mariana Soldatenko

PDF

Diplomsko delo Mariana Soldatenko

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X