Primerjalna analiza litja in varjenja za izdelavo varilnih konstrukcij in optimizacija postopka varjenja za dosego večje konkurenčnosti zvarjencev

Strojništvo

Študent: Hajro Dulić

Hajro Dulić je diplomant Višje strokovne šole Academia Maribor, program Strojništvo. Svoje diplomsko delo je zagovarjal v septembru 2024.

PDF

Diplomsko delo Hajro Dulić

Diplomska naloga se osredotoča na primerjalno analizo dveh ključnih procesov v kovinsko-predelovalni industriji, litja in varjenja, z namenom izdelave varilnih konstrukcij. Glavni cilj raziskave je izboljšati konkurenčnost zvarjencev s poudarkom na optimizaciji postopka varjenja.

V prvem delu naloge je podana podrobna primerjalna analiza litja in varjenja, ki zajema fizikalne, kemijske in mehanske lastnosti končnih izdelkov, pa tudi ekonomske vidike obeh procesov. Vse te analize pripomorejo k lažji izbiri tehnologij za različne zahteve izdelkov.

V drugem delu se osredotočamo na optimizacijo postopka varjenja za doseganje večje konkurenčnosti zvarjencev. Raziskava vključuje študijo različnih varilnih tehnik, uporabo naprednih materialov in uvajanje sodobnih tehnologij ter inovacij v postopek varjenja.

Poseben poudarek je namenjen izboljšanju trdnosti, odpornosti proti koroziji in estetskemu videzu končnih varilnih konstrukcij.

S praktičnim primerom prikažemo način, kako se pride do iskanih rezultatov in tudi, na kakšen način se da optimizirati izdelek. S tem primerom tudi pokažemo, kako se enak izdelek naredi z različnimi tehnološkimi procesi in ima primerljive mehanske lastnosti.

Na ta način želimo predstaviti strankam različni možnosti, ki sta cenovno in uporabno podobni, stranke pa se lahko v različnih okoliščinah odločajo za različne tehnologije.

V diplomski nalogi se  dotaknemo tudi digitalnih tehnologij za izboljšanje procesov, od različnih programskih rešitev do uporabe sodobnih digitalnih tehnologij. To področje se najbolj razvija v sedanjem času in lahko največ doprinese k razvoju tehnologije izdelkov.

Vsa podjetja v svojem razvoju pridejo do neizogibnega koraka optimizacije procesov skozi digitalizacijo.   V diplomski nalogi je opisanih tudi več načinov, ki bi podjetjem v razvoju pomagali pri izbiri primernih metod za izboljšanje procesov in zagotovili konkurenčnost na trgu.

Rezultati raziskave bodo koristni za industrijske strokovnjake, inženirje in odločevalce pri izbiri optimalnega proizvodnega procesa za specifične aplikacije.  Poleg tega bo optimizacija postopka varjenja pripomogla k povečanju konkurenčnosti proizvodov na trgu, kar je ključnega pomena za uspešnost podjetij v današnjem globalnem okolju.


 

Diplomsko delo Hajro Dulić

PDF

Diplomsko delo Hajro Dulić

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X