Oblikovanje naslovnice glasbene zgodbe

Grafično oblikovanje

Študent: Laura Petrinec

Laura Petrinec je diplomantka Višje strokovne šole Academia Maribor, program Medijska produkcija. Svoje diplomsko delo je zagovarjala v juniju 2024.

PDF

Diplomsko delo Laura Petrinec

V diplomskem delu sem raziskovala pomembnost grafičnega oblikovanja v svetu glasbe ter glede na raziskave oblikovala grafično naslovnico za avtorski album. Analizirala sem uspešne naslovnice iz različnih obdobij in žanrov ter preučila njihov razvoj, nato pa se osredotočila na osnovne likovne prvine v kontekstu grafičnega oblikovanja naslovnice ter preučila pomembnost barve, tipografije, kompozicije in ustreznih digitalnih orodij za realizacijo izdelka.

Pred oblikovanjem naslovnice sem preučila tehnične zahteve tiskanja in prilagajanja naslovnice na različne digitalne in fizične formate, nato pa opredelila ciljno občinstvo in sporočilo glasbenega albuma ter glede na inspiracije opredelila vizualne elemente, ki jih naslovnica potrebuje za uspešno posredovanje vizualnega sporočila občinstvu.

Ker je album že imel prvotno verzijo naslovnice, sem preučila izdelavo, prednosti in pomanjkljivosti ravno te.

Glede na razvit koncept, katerega sem v grobi obliki oblikovala v Adobe Photoshop, sem se oblikovanja lotila v programu Adobe Illustrator, kjer sem z uporabo vektorske grafike natančno izdelala posamične elemente in jih tako dopolnila v zamišljen koncept odraščanja in razvoja samega sebe.

Z upoštevanjem teoretičnih raziskav in rezultatov zbranih anket sem se podala na pot ustvarjanja dizajna, ki ne upošteva le splošnih načel grafičnega oblikovanja, temveč tudi pričakovanja in kolektivna mnenja ljubiteljev glasbe. Tako sem definirala odnose med glasbenimi naslovnicami, samo glasbo, grafičnim oblikovanjem ter potrošniki.

Po oblikovanju naslovnice sem bila pozorna na odzive občinstva ter jo glede na komentarje in kritike ustrezno prilagodila.

Raziskave v diplomski nalogi nosijo dokaz pomembnosti in pozitivnega vpliva umetnosti ter zajemajo pomembnost in kompleksnost mešanja glasbene in vizualne umetnosti, ki se med seboj v svetu umetnosti bogatita.


Izdelek študentke si lahko ogledate v spodnjem videu:

Diplomsko delo Laura Petrinec

PDF

Diplomsko delo Laura Petrinec

Želite biti obveščeni o novicah na Academii?

Ko bo kaj novega vam to enostavno sporočimo na vaš e-naslov.

X